Oliwa z oliwek i jej wartość odżywcza

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek już dawno podbiła serca miłośników zdrowej kuchni oraz tych, którzy chcą się cieszyć wybornym smakiem potraw. Ten tłuszcz roślinny to źródło wielu cennych dla ludzkiego organizmu składników, a włączenie go do menu może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Co warto wiedzieć na ten temat?

Powodów, dla których warto włączyć oliwę z oliwek do swej diety, jest wiele. Oliwa jest wolna od sztucznych dodatków, a znajdujące się w niej kwasy tłuszczowe pozwalają nam utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Ten tłuszcz roślinny może okazać się też cennym wsparciem dla każdego, kto chce w naturalny sposób rozwiązać problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Oliwa z oliwek jest też cennym wsparciem w walce z wolnymi rodnikami, a znajdująca się w tym tłuszczu witamina E pomoże nam dłużej cieszyć się dobrą formą. Oliwa z oliwek jest też bardzo dobrym źródłem witaminy A, dzięki której poprawia się nasz wzrok oraz stan skóry. Dzięki witaminie D cenną pomoc utrzymują nasze kości oraz układ krążenia, z kolei dzięki witaminie K możemy uniknąć wielu problemów związanych z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Zdrowa dieta, w której pojawia się oliwa z oliwek, może każdemu z nas przynieść wiele korzyści, a im wcześniej sięgniemy po przepisy na sałatki i surówki z takim tłuszczem, tym lepiej dla naszego organizmu.