
Jest wiele osób, które marzą o tym by mieć własną restaurację. Zazwyczaj osoby te lubią gotować, jednak robią to amatorsko. Zanim ktokolwiek otworzy restaurację musi sobie zdawać sprawę z faktu, że jest to bardzo droga inwestycja. Nie da się otworzyć restauracji mając do dyspozycji dziesięć tysięcy złotych, bo potrzebne są tu dużo wyższe kwoty. Zanim otworzymy biznes musimy się zastanowić, jakiego typu będzie to restauracja. Należy, więc sprawdzić konkurencję w mieście i ustalić, jakiej kuchni jest najwięcej a jakiej nie ma wcale. Jeśli kuchnia włoska jest serwowana w pięciu innych miejscach lepiej wymyślić coś innego. Kolejna niezwykle istotna sprawa to lokalizacja.
Restauracje najlepiej udają się centrach miast, na starówkach oraz przy ważnych atrakcjach turystycznych. Jeśli na peryferiach miasta jest zalew wodny i nie ma przy nim restauracji to warto to rozważyć. Wybierając lokal na restauracje trzeba pamiętać, że miejsce musi być duże. Potrzebujemy sali dla gości, baru, szatni, łazienek i dużego zaplecza kuchennego. Oprócz tego wskazane jest miejsce na ogródek i parking. Każda poważna restauracja musi mieć długie godziny otwarcia oraz powinna być czynna w niedzielę i święta. Salę dla gości trzeba gustownie urządzić, zainstalować solidne meble, kupić wysokiej, jakości tekstylia stołowe, sztućce i zastawę. Bardzo dużych nakładów będzie wymagać także gastronomiczne wyposażenie kuchni. W restauracji najważniejsze są potrawy, trzeba wiec zatrudnić dobrego kucharza. Ceny również nie mogą być przesadzone.
W dobrej restauracji wszystko robi się na świeżo, z najlepszych składników a dania muszą być wykwintnie podane. Bardzo ważna będzie także uprzejma obsługa przez kelnerów i barmanów, potrawy muszą być podawana na czas. W restauracji oraz przede wszystkim w kuchni musi być bezwzględnie czysto, bo goście są uczulenie na takie rzeczy.
Dobrze jest także organizować imprezy masowe takie jak komunie, osiemnastki, przyjęcia weselne.