Dieta japońska: co warto wiedzieć?

sushi

Zachwyca orientalnym smakiem i niezwykłymi składnikami. Kuchnia japońska to ciekawe przepisy na potrawy, które cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie.

Choć wizytówką tej tradycji kulinarnej stało się sushi, japońskich przysmaków jest znacznie więcej. Czym wyróżnia się dieta japońska? Bogactwem smaków oraz umiejętnym łączeniem składników w taki sposób, by tworzyć ciekawe kompozycje smakowe bez konieczności używania zbyt wielu przypraw. W kuchni japońskiej często pojawia się soja i jej produkty powstające na jej bazie (np. sosy sojowe, tofu oraz pasta miso). Japończycy chętnie sięgają też po ryż i makaron – produkty, które są ważnymi składnikami wielu orientalnych specjałów.

Dieta japońska chętnie uwzględnia też obecność mięsa (np. wołowego lub mięsa z kurczaka), choć większość z nas zwykła kojarzyć tradycję kulinarną tego kraju z rybami oraz z owocami morza. Faktycznie, pojawiają się one w wielu japońskich potrawach, nie powinien dziwić tez fakt, iż często są one serwowane na surowo. Kuchnia tego kraju to wiele ciekawych potraw, nieco egzotycznych dla przeciętnego mieszkańca Europy. Choć wyglądają one dość tajemniczo, ich przyrządzenie często jest bardzo proste, a sama dieta uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie.